clock menu more-arrow no yes

Filed under:

Design Fix

New, 3 comments

“A lot of architects try to get too many elements into their projects,” says Mark Peters, founder of Studio Dwell. “We try to distill things down for a more elegant result.” Peters directed this ethos to Chicago Home + Garden's Lisa Cregan while discussing a recently finished townhouse renovation and expansion in Bucktown. The owners began with an unremarkable developer townhouse and ended with a radically re-shaped designer home straddling two lots. They could have elected to go much bigger, but 5,500-square-feet seemed plenty for two people. Behind the "Mondrian-esque" facade lies an interior courtyard, terrace, and lawn. Peters "visualized the residence as a rock formation with bands of color cutting across its face." Shadow and light produce the varied tones. Here, folks, is a case study of the profound effects of light and layout. [Chicago Home + Garden]